Tietotyön muutokset ovat haastaneet meidät kaikki. Tapamme kehittää, tuottaa, ostaa, myydä ja markkinoida ovat pysyvästi muuttuneet ja vaativat meiltä jatkuvaa osaamisen päivittämistä sekä oman tontin tilannekuvan ymmärtämistä ja ylläpitämistä.
Osalla meistä on pallo hukassa – sekä tilannekuva että -taju ja sen myötä toisinaan toimintakyky. Tapaan konsultin työssäni valtavan määrän osaavia aikuisia tietotyöläisiä, jotka kipuilevat.
- Pk-yrityksen markkinointipäälliköitä, joiden tärkein taito on enää ostaa palveluja ulkoa ja koordinoida loputtomiin – “kun mun oma osaaminen ei piisaa, ei näistä pysy kartalla”.
- IT-päälliköitä, joiden osaaminen rajoittuu työkaluihin ja prosesseihin – “ihmisjutut ovat peijakkaan kimurantteja”.
- Viestinnän ammattilaisia, joiden “oiva yleissivistys ei enää riitä asiakkaille – pitää yhdistellä eri osa-alueita vieläkin villimmin – koska asiakkaat vaativat ja pitää erottua muista. Apua!”.
- Taloushallinnon osaajia, joiden työn suoraviivaista osaa automatisoidaan vauhdilla ja fiilis on “mikäs olis seuraava rasti”.
- Suuren globaalin organisaation poispotkittuja ammattilaisia monilta aloilta, “mistä löydän korporaatiouran jälkeistä elämää”.
Kuulostaako tutulta?
Jos vastaat yhteenkin näistä alla olevista kysymyksistä kyllä, niin tilanteesi pohtiminen on paikallaan.
- Pelkäätkö salaa, että pitkään sinua urallasi kannatellut ydinosaamisesi alkaa hapantua, muuttua epäkurantiksi?
- Tunnetko muutoksen keskellä valinnanvaikeutta siitä mihin suunnata katse? Mikä olisi tärkeintä uutta oppia juuri nyt?
- Tunnetko epätietoisuutta siitä, missä ja miten verkostoitua ammatillisesti?
Tiedon puoliintumisaika lyhenee vauhdilla – se mikä aikaisemmin oli valttia, voi olla kohta arvotonta. Osaamisen kehittämisen haasteet tuntuvat sekä organisaatio- että henkilökohtaisella tasolla – ja valtakunnan tasollakin tätä pohditaan.
Juhlapuheet osaamisen kehittämisestä eivät sinua ehkä innosta jos et tiedä miten käytännössä etenisit.
Mitä neuvoksi kronologisesti ansioituneelle tietotyöläiselle
Pikadiagnosoi itsesi yllä listattujen kolmen kysymyksen pohjalta. Mahdollinen hyvä diagnoosi: saatat olla siiloon ajettu moniosaaja – osaamissiilot voivat ovat hyvästä jos olet arvokas spesialisti tai tutkija – mutta jos et, niin houkuttele moniosaaja itsestäsi esiin per heti.
Pohdi osaamiskarttaasi, vaihtoehtoisia kehityskohteita sekä missä sinun kannattaa verkostoitua, jotta mahdollistat ”serendipiteettiset” törmäykset.
”The Neo-Generalist” -kirja kertoo moniosaaja-teemasta kiinnostavasti. Pikakatsaus aiheeseen löytyy kirjoituksestani Oletko neo-generalisti?
Neo-generalismi, eli erilaisten osaamisten yhdistäminen taitavasti, luo parhaimmillaan uutta ja auttaa mukautumaan ripeästi muutokseen. Sitä löytyy myös monien innovaatioiden taustalta. Osaamisten luova yhdistäminen on huipputärkeää organisaatiosi menestykselle ja siinä samalla myös itsellesi.
Kyse on muuttuvassa liiketoimintaympäristössä hereillä olosta, henkilökohtaisesta oppimisen halusta, ja myös oppimisen kyvystä & ennen kaikkea asenteesta. Samanaikaisesta systemaattisesta osaamisen kehittämisestä ja henkilökohtaisesta kyvystäsi kehittyä, ottaa vastaan, poisoppia, yhdistellä, jakaa ja verkostoitua.
Opinhalusi on saatettu lannistaa nykyorganisaatiossasi, tunnista tämä jos näin on – ja toimi.
Rekryhaaste
Rekrymarkkinassa kokenut moniosaaja ei ole kovaa valuuttaa ilman korjaussarjaa.
Jos asenteesi on kuosissa, on sinulla todennäköisesti pitkän urasi ansiosta annos muutoskykyä, olet nähnyt paljon ja osaat enemmän kuin tulet ajatelleeksi. Aloita muutosmatkasi nyt!
Riitta
Alla lisälukemista, ole hyvä!
Blogipostauksen osa 2 löytyy täältä:
Miten rakennat itsellesi oppimisstrategian? (Keski-ikäinen tietotyöläinen seikkailee – osa 2)
Kirjoitin jo vuonna 2012 tästä ensi kerran: https://raesmaa.com/2012/06/02/kuka-pelastaisi-ammatissaan-keski-ikaiset-tietotyolaiset/
Vastaa